schuldloze derde regeling

De schuldloze derde regeling, wat is dat?

Stel, u rijdt als passagier mee in de auto van een vriend. Of u gaat met de bus naar uw werk. En het voertuig waarin u zit raakt betrokken bij een flinke botsing met meerdere andere voertuigen. U loopt daarbij letsel op, maar het is niet direct duidelijk wie aansprakelijk is voor het ongeval. Dan kunt u gebruik maken van de zogenaamde schuldloze derde regeling.

Wat is een schuldloze derde?

U bent een schuldloze derde als u als passagier en buiten uw schuld schade en/of letsel oploopt bij een verkeersongeval tussen meerdere motorvoertuigen, waarbij het onduidelijk is wie schuld heeft aan het ongeval.

Bij een ongeval met meerdere voertuigen duurt het vaak lang voordat vaststaat wie er aansprakelijk is. Soms komt dit omdat gewoonweg niet duidelijk is wat er is gebeurd (wie reed er nu door rood?) en soms omdat bestuurders geen aansprakelijkheid willen erkennen. Maar het gebeurt ook regelmatig dat verzekeraars onderling een discussie krijgen over de aansprakelijkheid.

Als u een schuldloze derde bent, kan dat flink frustrerend zijn. Want intussen zit u wel met de schade, die soms flink kan oplopen. Speciaal voor die gevallen is de schuldloze derde regeling in het leven geroepen.

Hoe werkt de schuldloze derde regeling?

Met de schuldloze derde regeling hoeft u niet te wachten tot vaststaat wie aansprakelijk is voor het ongeval. U kunt willekeurig een van de betrokken partijen kiezen om uw schade op de verhalen. De verzekeraar van deze partij wordt dan de ‘regelend verzekeraar’. Deze regelend verzekeraar wikkelt de schade op korte termijn met u af. Op het moment dat duidelijk is wie aansprakelijk is voor het ongeval, verhaalt deze verzekeraar de schade weer op de aansprakelijke partij. Op die manier wordt voorkomen dat u ook nog eens slachtoffer wordt van de langlopende discussies tussen partijen.

Voorwaarden schuldloze derde regeling

Om gebruik te kunnen maken van de schuldloze derde regeling moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:

 • Het moet gaan om een ongeval met meerdere motorvoertuigen
 • Al deze partijen moeten een WAM-verzekering hebben
 • De aansprakelijkheid voor het ongeval mag nog niet vaststaan
 • U was passagier of inzittende van een van de voertuigen
 • U heeft geen schuld aan het ongeval

Schadevergoeding: waar heeft u recht op?

Kunt u gebruik maken van de schuldloze derde regeling? Dan heeft u recht op een letselschadevergoeding. Het uitgangspunt hierbij is dat u zo veel mogelijk in de situatie moet worden gebracht alsof het ongeval niet zou hebben plaatsgevonden. Er komen dus verschillende schadeposten voor vergoeding in aanmerking. Denk aan:

 • Inkomensschade
 • Medische kosten
 • Schade aan uw eigendommen
 • Kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp
 • Reis- en parkeerkosten
 • Immateriële schade (smartengeld)

U leest er hier meer over.

Hulp nodig?

Bij toepassing van de schuldloze derde regeling heeft u ook altijd recht op gratis hulp van een letselschade advocaat. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!

Related Posts