Ieder jaar raken meer dan 430.000 mensen betrokken bij een verkeersongeval. Gelukkig is er vaak alleen sprake van blikschade, maar toch belanden elk jaar ook zo’n 130.000 mensen met letsel in het ziekenhuis. Ook overlijden er jaarlijks meer dan 600 personen aan de gevolgen van een verkeersongeval.
Heeft u letselschade opgelopen bij een verkeersongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is? Dan kunt u deze schade verhalen.
Verkeersongeval en letselschade
Een verkeersongeval is een ongeval waarbij een of meer verkeersdeelnemers zijn betrokken. Dit kunnen kunnen automobilisten, motor- of scooterrijders en fietsers zijn, maar ook voetgangers. Daarbij gelden er verschillende regels voor verschillende groepen slachtoffers:
Voetganger of fietser met letselschade
Fietsers en voetgangers worden in het verkeersrecht extra beschermd. Als fietser of voetganger wordt u namelijk gezien als een zogenaamde ‘zwakkere verkeersdeelnemer’. Dit betekent dat bij een ongeval met een motorrijtuig de aansprakelijkheid in principe altijd bij het motorrijtuig ligt. Ook als u een fout heeft gemaakt omdat u bijvoorbeeld door rood reed of geen voorrang verleende. De wetgever vindt namelijk dat bestuurders van motorrijtuigen rekening moeten houden met fouten van fietsers en voetgangers.
Van deze hoofdregel wordt alleen afgeweken als er sprake is van overmacht aan de kant van de bestuurder van het motorrijtuig. In de praktijk is hier niet vaak sprake van. Wel kan bij de verdeling van de schade rekening worden gehouden met uw eigen schuld. Maar de bestuurder van het motorrijtuig moet altijd minimaal 50% van uw schade vergoeden (tenzij er sprake is van overmacht). Bij voetgangers of fietsers jonger dan 13 jaar is dit percentage, uitzonderingen daargelaten, zelfs 100%.
Inzittende of achteropzittende met letselschade
Als u inzittende van een auto of achteropzittend op een motor, bromfiets of scooter letsel heeft opgelopen bij een ongeval, kunt u uw schade verhalen op basis van de zogenaamde ‘schuldloze derde regeling’. Dit betekent dat u niet hoeft te wachten tot duidelijk is wie schuldig is aan het ongeval. U kunt een van de betrokken verzekeraars aanspreken. Deze verzekeraar neemt uw schadeclaim dan als ‘regelend verzekeraar’ in behandeling. Als blijkt dat de aansprakelijkheid bij de andere verzekeraar ligt, zal de regelend verzekeraar de uitbetaalde schade verhalen op de aansprakelijke verzekeraar.
Eenzijdig ongeval
Ook wanneer u door uw eigen schuld een (eenzijdig) letselschade verkeersongeval veroorzaakt met uw auto en daarbij letsel oploopt, kunnen er mogelijkheden zijn om de schade te verhalen. Als u namelijk een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) hebt afgesloten, kunt u uw letselschade verhalen op uw eigen verzekeraar.
Doorgereden na een ongeval
Ook als u slachtoffer bent van een ongeval waarbij de veroorzaker is doorgereden (of niet is verzekerd), kunt u uw letselschade verkeersongeval vergoed krijgen. Dit kan via het Waarborgfonds Motorverkeer. Voor materiële schade hanteert het Waarborgfonds wel een eigen risico van € 250. Ook moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u aantoonbaar uw best hebben gedaan om erachter te komen wie de veroorzaker van het ongeval was. Dit betekent onder meer dat u getuigen moet proberen te achterhalen en binnen 14 dagen na het ongeval aangifte bij de politie moet doen. U heeft tot drie jaar na het ontstaan of ontdekken van de schade de mogelijkheid een claim in te dienen.
Welke schade komt voor vergoeding in aanmerking?
Als u het slachtoffer bent van een verkeersongeval, kunt u uw letselschade vergoed krijgen. Letselschade bestaat uit:
- Materiële schade, zoals blikschade en schade aan uw kleding en/of telefoon.
- Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd.
U leest er meer over op onze pagina Schadevergoeding.
Is een van uw naasten bij een verkeersongeval overleden? Dan kunt u aanspraak maken op overlijdensschade en affectieschade.
Wat kan je het beste doen bij letselschade verkeersongeval?
Om na een verkeersongeval letselschade te kunnen claimen, moet de aansprakelijkheid van de andere partij vaststaan. Om aansprakelijk vast te kunnen stellen, moet u kunnen bewijzen wat er is gebeurd. Daarom geven we u de volgende tips:
- Breng uzelf en anderen in veiligheid.
- Bel de politie en – indien nodig – een ambulance (112).
- Noteer de gegevens van eventuele getuigen.
- Vul met de andere partij het Europees aanrijdingsformulier zo volledig mogelijk in en onderteken het (let op: alleen als u het er mee eens bent).
- Maak foto’s of laat foto’s maken van de plaats van het ongeval en de schade.
- Laat uw letselschade verkeersongeval beoordelen door uw huisarts of een medisch specialist.
- Houd bij welke onkosten u maakt en bewaar alle bonnetjes en bewijzen.
- Neem contact op met een letselschadeadvocaat.
Waarom een letselschade advocaat inschakelen na een verkeersongeval?
Als u letselschade hebt opgelopen bij een verkeersongeval, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk na het ongeval contact opneemt met een gespecialiseerde letselschadeadvocaat. Om de schade vergoed te krijgen, moet u namelijk een aantal stappen doorlopen. Om te beginnen moet u de andere partij aansprakelijk stellen. In de praktijk blijkt de verzekeraar van de wederpartij niet altijd bereid om die aansprakelijkheid zomaar te erkennen. Ook ontstaan er regelmatig discussies over de verschillende schadeposten en de hoogte van de schadevergoeding.
Een letselschadeadvocaat kan de aansprakelijkheidsstelling voor u verzorgen, weet welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen en gaat de strijd met de aansprakelijke verzekeraar graag voor u aan. Bovendien kost deze bijstand u in de meeste gevallen niets, omdat de aansprakelijke partij deze kosten ook moet vergoeden.
Neem contact op met M Advocatuur
De advocaten van M Advocatuur zijn gespecialiseerd in letselschade verkeersongeval en hebben jarenlange ervaring met verkeersongevallen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.