SCHADEVERGOEDING

Als u door een ongeval of medische fout letsel oploopt, kan dat verstrekkende financiële gevolgen hebben. Wellicht loopt u inkomsten mis of moet u dure medische behandelingen ondergaan. Mogelijk moet u huishoudelijke hulp inschakelen of uw woning laten aanpassen. Een schadevergoeding is dan geen luxe, maar een noodzaak.

Schadevergoeding letselschade – waar heeft u recht op?

U heeft recht op een letselschadevergoeding als een ander aansprakelijk is voor uw letsel. Daarbij is het uitgangspunt dat u zo veel mogelijk in de situatie moet worden gebracht alsof het ongeval niet zou hebben plaatsgevonden. Bij de berekening van de hoogte van de schadevergoeding wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten schade: materiële schade en immateriële schade. Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd.

Materiële schade

 1. gemiste inkomsten door arbeidsongeschiktheid
 2. medische kosten (waaronder het eigen risico van uw zorgverzekeraar)
 3. reis- en parkeerkosten
 4. kosten tijdens een ziekenhuisopname
 5. kosten voor het aanpassen van uw woning
 6. kosten voor het inschakelen van hulp bij huishoudelijke taken en klusjes in en om het huis
 7. kosten voor hulp bij uw verzorging
 8. schade aan eigendommen
 9. kosten voor studievertraging
 10. kosten voor ongebruikte kaartjes en abonnementen
Smartengeld gids van de anwb

Smartengeld en hoe werkt het

Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade, zoals de pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde die het ongeluk heeft veroorzaakt. Als u na het ongeluk bijvoorbeeld moet leven met chronische pijn, kan het zijn dat u minder van het leven kunt genieten. Deze schade komt voor vergoeding in aanmerking.

Voor het berekenen van de hoogte van het smartengeld wordt in de praktijk onder meer gekeken naar de aard en de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan, ook op de lange termijn. Daarbij wordt de Smartengeldgids van de ANWB als leidraad gehanteerd. Deze gids geeft een overzicht van rechterlijke uitspraken over smartengeld.

Affectieschade

Sinds 1 januari 2019 kunnen ook de nabestaanden van overleden slachtoffers en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel aanspraak maken op smartengeld. Dit wordt ook wel affectieschade genoemd. Met nabestaanden en naasten wordt een beperkte kring rondom het slachtoffer bedoeld: de partner, ouders, (pleeg)kinderen, broers en/of zussen van het slachtoffer. De bedragen waar zij recht op hebben variëren tussen € 12.500 en € 20.000 per schadegeval per betrokkene.

Schadevergoeding invulformulier

 • Geef ons kort de informatie over uw ongeval en wij nemen contact met u op.
 • MM slash DD slash JJJJ
  Het is niet erg als u het niet weet, daar zijn wij ook voor om het uit te zoeken.
 • Ook kunt u ons vrijblijvend bellen
  010 - 237 42 10 of stuur een whatsapp via 06 417 56 159
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schadevergoeding advocaat M-Advocatuur

M Advocatuur helpt u graag uw schade te verhalen. Daarbij nemen we u zoveel mogelijk werk en zorgen uit handen, zodat u zich kunt richten op uw herstel.

Tijdens het eerste gesprek geven we een oordeel over de haalbaarheid van uw zaak en krijgt u inzicht in de te volgen stappen. Ook inventariseren wij de verschillende schadeposten. Vervolgens nemen wij u de communicatie met de aansprakelijke partij volledig uit handen. Wij verzorgen de aansprakelijkstelling en gaan in overleg overeen voorschot en de schadevergoeding. Daarbij werken we nauw samen met onze medisch adviseurs en andere deskundigen. Ons doel is om zo vlot mogelijk een voor u passende oplossing te bereiken.

In de meeste letselschadezaken lukt het ons om zonder tussenkomst van een rechter een schikking te treffen. Als dat niet mogelijk is, leggen we de zaak aan de rechter voor. Eventueel doen we dat met een deelgeschillenprocedure. Deze procedure biedt de mogelijkheid om snel en goedkoop een doorbraak te bereiken.

Met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van letselschade bent u bij M Advocatuur altijd verzekerd van een deskundig en doortastend advocaat. In de meeste gevallen kost onze bijstand u bovendien niets.

 

Neem contact op met M-Advocatuur