blikschade bij doorrijden na aanrijding

Schade in geval van doorrijden na aanrijding: wat kunt u doen?

Doorrijden na aanrijding: het is strafbaar en onbegrijpelijk, maar toch gebeurt het nogal eens. Dit kunt doen als u schade hebt opgelopen door een motorvoertuig en de dader is onbekend gebleven.

U krijgt te maken met doorrijden na aanrijding, wat nu?

Bij een verkeersongeval betrokken raken is al erg genoeg, zeker als u hierdoor fysiek letsel of schade aan uw voertuig oploopt. Als een dader vervolgens doorrijdt, wordt het nog vervelender. Het is in zo’n situatie belangrijk dat u meteen de politie inlicht. Noteer ook het kenteken van het voertuig van de dader en de contactgegevens van eventuele getuigen en maak foto’s van de locatie, de situatie en de schade. Deze kunt u later als bewijs gebruiken.

Waarborgfonds Motorverkeer helpt bij doorrijden na aanrijding

Natuurlijk wilt u uw schade verhalen op de dader. Als de dader na aangifte bij de politie nog steeds niet bekend is, kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds is er voor iedereen die schade heeft door een motorvoertuig van een onbekende dader (doorrijden na aanrijding) of een onverzekerde dader.

De voorwaarden van het Waarborgfonds Motorverkeer

Om bij voor een vergoeding van het Waarborgfonds in aanmerking te komen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

1. Uw schade is veroorzaakt door een motorvoertuig
Naast auto’s, motors en brommers worden ook e-bikes als motorvoertuig aangemerkt. Schade door een aanrijding met een gewone fiets of winkelwagentje wordt dus niet vergoed. Ook schade door vandalisme, vernieling of natuurgeweld wordt niet vergoed.

2. De schade kan niet of slechts gedeeltelijk worden verhaald op de dader
Dit komt doordat de dader onbekend is (doorrijden na aanrijding), onverzekerd is, of omdat de verzekeraar failliet is.

3. U heeft voldoende gedaan om de identiteit van de dader te achterhalen
Dit betekent dat u direct aangifte moet doen als u of iemand anders het voertuig dat de schade veroorzaakte heeft gezien, maar het kenteken niet. Heeft u het voertuig helemaal niet gezien, dan moet u binnen 14 dagen aangifte doen.

Welke schade vergoedt het Waarborgfonds Motorverkeer?

Het Waarborgfonds vergoedt zowel materiële schade als personenschade bij doorrijden na aanrijding.

Bij materiële schade kunt u denken aan schade aan uw voertuig of aan andere spullen. Voor materiële schade door een onbekende dader geldt wel een eigen risico van €250,-. Dit eigen risico geldt niet voor materiële schade door een onverzekerde dader.

Met personenschade wordt gedoeld op letselschade: de schade die u lijdt ten gevolge van fysiek letsel door de aanrijding. U kunt hierbij denken aan de volgende schadeposten:

  • medische kosten (waaronder het door u betaalde eigen risico)
  • verlies aan inkomsten
  • reis- en parkeerkosten
  • kosten voor hulp bij het uitvoeren van klussen in en om het huis
  • kosten voor hulp bij zelfverzorging
  • immateriële schade (schade door verdriet, smart of gemis)

Waarborgfonds Motorverkeer bij een all-risk verzekering

Hebt u schade aan uw auto en is deze casco (all-risk) verzekerd, dan bent u ook verzekerd tegen schade in geval van doorrijden na aanrijding. U kunt de schade dus gewoon bij uw verzekeraar claimen. Die verhaalt deze vervolgens weer bij het Schadefonds. Wilt u uw no-claim-korting liever niet op het spel zetten, dan mag u uw schade ook direct bij het Schadefonds indienen.

Hulp nodig?

Hebt u te maken gehad met doorrijden na een aanrijding, dan kunnen wij u helpen om uw schade vergoed te krijgen door het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarbij verhalen wij alle kosten die u door het ongeval hebt gemaakt. Ook de kosten van een letselschade advocaat vallen daar meestal onder. Wij kunnen u dus gratis bijstaan. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Related Posts