SVI-verzekering

Waarom een SVI wél nuttig is

Maar weinig mensen hebben er een afgesloten: een SVI. Terwijl deze verzekering echt uitkomst kan bieden, vooral bij een eenzijdig ongeval. En de premie te verwaarlozen is. In dit blog vertel ik er meer over.

Wat is een SVI?

SVI staat voor Schadeverzekering Inzittenden. De naam zegt het al: het is een schadeverzekering voor de inzittenden van een bij een ongeval betrokken voertuig. Het belangrijkste voordeel van een SVI is dat deze verzekering dekking biedt voor de schade (zowel letselschade als schade aan bagage) die de inzittenden van het voertuig lijden, óngeacht wie het ongeval heeft veroorzaakt. Dus ook bij een ongeval dat door de bestuurder zelf is veroorzaakt en een eenzijdig ongeval. En ook als de toedracht van het ongeval niet komt vast te staan.

Een SVI is dus anders dan een WA-, WA+- of all-risk verzekering. Bij deze verzekeringen draait de bestuurder die het (eenzijdig) ongeval veroorzaakte voor zijn eigen letselschade op. Bovendien verloopt de schadeafhandeling en -uitkering bij een SVI vaak sneller, omdat niet hoeft worden uitgezocht wie aansprakelijk is.

Het verschil tussen een SVI en een OIV

Naast de SVI bestaat er ook nog een andere inzittendenverzekering: de ongevallen-inzittenden-verzekering (OIV). De premie van een OIV is doorgaans iets lager dan die van een SVI, maar de dekking is ook een stuk minder uitgebreid. Zo keert de verzekering alleen een bedrag uit als een inzittende van de auto door het ongeval komt te overlijden of blijvend invalide raakt. Bovendien is het schadebedrag van een OIV gemaximeerd. Dit bedrag varieert tussen € 10.000 en € 15.000 bij overlijden en tussen € 20.000 en € 50.000 bij blijvende invaliditeit. Dit lijkt veel, maar is waarschijnlijk niet voldoende als het inkomen van uw overleden partner wegvalt of uzelf na het ongeluk nooit meer (volledig) kunt werken.

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een SVI?

De premie van een SVI is – net als een OIV – meestal maar een paar euro per maand. De polisvoorwaarden van de verschillende verzekeraars kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Het is dus goed om bij het vergelijken van de verschillende verzekeringen op de volgende zaken te letten:

  • Is er sprake van een SVI of een OIV; dit is niet altijd even duidelijk.
  • Hoe hoog is de premie?
  • Wat is de maximale vergoeding? En is smartengeld ook gedekt?
  • Hoe zit het met de dekking bij ongevallen in en om de eigen auto (bijvoorbeeld tijdens het tanken of het in- en uitstappen), voor een ongeval met een vervangende auto en/of de auto van een derde, voor psychische klachten of klachten zonder aantoonbare lichamelijke afwijking (zoals een whiplash) en voor bijstand door een advocaat?

Op internet vindt u verschillende vergelijkingssites die u kunnen helpen om uw keuze te maken. Uw assurantietussenpersoon kan u hierover ook adviseren.

Schadevergoeding

Een SVI dekt (afhankelijk van de polisvoorwaarden) verschillende schadeposten. Vaak is de uitkering gemaximeerd op 1 miljoen euro per gebeurtenis, voor alle inzittenden samen. Droegen de inzittenden geen autogordel? Dan kan de uitkering worden verlaagd.

Vragen?

Heeft u letsel opgelopen bij een (eenzijdig) verkeersongeval en wilt u een beroep doen op uw SVI-verzekering? Of heeft u problemen met uw verzekeraar over de uitkering? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

Related Posts